Vijesti :

Obilježen "Dan crvenih haljina"

5.2.2024.

U sklopu javnozdravstveno - edukativne kampanje "Dan crvenih haljina 2024.", Dom zdravlja Sisačko-moslavačke županije održao je u  petak, 02. veljače 2024. godine javnozdravstvenu akciju u svojim prostorima, na gotovo svim lokacijama u Županiji. Zahvaljujući angažmanu patronažnih sestara, te podršci ostalih zdravstvenih radnika i pacijenata, koji su volonterski sudjelovali u akciji, građani su imali priliku upoznati se sa znakovima moždanog udara, mjerama prevencije i liječenja. Patronažne sestre su mjerile tlak i šećer u krvi, računale BMI te dijelile letke i educirale građane  o prevenciji, simptomima i potrebi brzog reagiranja kod simptoma moždanog udara čime se smrtnost i posljedice moždanog udara mogu značajno smanjiti.

Prvu kampanju „Dan crvenih haljina“, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenulo je Američko kardiološko društvo 2004. godine u SAD-u, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila, srca i mozga kod žena i provodi se u više od 50 zemalja diljem svijeta.

Hrvatsko je neurološko društvo 2019. godine pokrenulo nacionalnu kampanju „Dan CRVENIH HALJINA“, posvećenu borbi protiv moždanog udara u žena, a obilježava se prvog petka u veljači.

Javnozdravstvena kampanja „DAN CRVENIH HALJINA“ pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena, jer je nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

 

 

Letak "Dan crvenih haljina"

 

 
Natrag